duminică, 12 decembrie 2010

OBICEIURI DE CRĂCIUN-Ardeal




TOMA CĂTĂLIN,CLASA A X-A E

COORD: PROF. RUSU DOINA



În Ardeal

Sărbătorile de Craciun începeau de la Sf. Nicolae (6 decembrie), când fetele se adunau în grup, încă din seara de 5 decembrie, şi frământau plăcintele care vor fi unse cu ou, pentru a doua zi. Doar la 9 fix seara, nici un minut mai devreme sau mai târziu, năvăleau flăcăii şi se încingea petrecerea, cu glume şi lapte parfumat. O credinţă ciudată a colectivităţii de saşi este aceea practicată de Sfânta Lucia (12 decembrie), când capul familiei umblă cu o tavă pe care este aşezată, pe jar, o crenguţă cu care afumă şi cele mai ascunse cotloane ale casei, şurii, beciului, podului.
• Tot în Transilvania se obişnuieşte ca în noaptea de
Craciun, la un semn al diacului, mirenii să arunce cu boabe de porumb strigând: "Rod în cucuruzi!". Se pare că acest obicei este o transformare interesantă a unui obicei din Polonia, unde mirenii aruncă în preot cu boabe de ovăz, în amintirea lapidării Sf. Ştefan.



***




In Transylvania

Began Christmas celebrations of St. Nicholas (December 6), when the girls gathered in groups, since the evening of December 5, and knead the pies to be smeared with egg for the day. Only nine fixed evening, a minute earlier or later, and hot young men raided the party, with jokes and flavored milk. A faith community Saxons strange is practiced by Saint Lucia (12 December), the head of the family walks with a tray that is placed on the jar, a twig with smoked the most hidden corners of the house, barn, cellar, bridge.

• Also in Transylvania is usual on the night of Christmas, a sign of the diac, faithful to throw corn shouting: 'Rod in cucuruzi!'. It seems that this habit is an interesting transformation of a custom in Poland, where the faithful priest throws grains of oats, in remembrance of St. Stephen's stoning.

Niciun comentariu: